Beton in de winter, neem de juiste maatregelen !
De sterkteontwikkeling van mortel wordt voor een deel beïnvloed door weersomstandigheden. Deze omstandigheden kunnen in een korte periode veel van elkaar verschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een redelijke nachtvorst gevolgd door een zonnige dag met temperaturen die snel oplopen om vervolgens weer te dalen net boven of zelfs onder het vriespunt.
In mortel zit een deel water dat nodig is om de reactie met het bindmiddel, vaak cement, te kunnen laten beginnen. Het water is in de juiste verhouding op de centrale gedoseerd en is nodig om de verharding te kunnen laten beginnen. Als dit water wordt beïnvloed door de weersomstandigheden heeft dat een negatieve invloed op de sterkteontwikkeling doordat water kan verdampen maar ook kan bevriezen. In deze gevallen ontstaan broze toplagen die oppervlakkig en tot diep in de constructies voor problemen kunnen zorgen.
Neem dan ook altijd de juiste (voorzorgs-)maatregelen om een negatieve invloed van de weersomstandigheden uit te sluiten. dit komt het gewenste eindresultaat te allen tijde ten goede.
Daarnaast kunnen wij de mortels aanpassen aan de aanwezige weersomstandigheden. Denk hierbij aan het toepassen van snel reagerende bindmiddelen zoals Portland cementen of het leveren van betonmortel met een hogere temperatuur door het toevoegen van verwarmd aanmaakwater.
Ondanks deze mogelijke aanpassingen aan de mengsels blijft het noodzakelijk om op de verwerkingslocatie / bouwplaats de juiste maatregelen te nemen. Het is zodoende een samenspel tussen de BCK en verwerker die het resultaat bepaalt.
Voor meer informatie kunt u het contactformulier op deze website gebruiken of bellen met onze afdeling kwaliteit, onze betontechnologen helpen u graag verder.
Om de informatie in de keet of kantine zichtbaar te maken is onderstaand de folder BCK – BETON IN DE WINTER te downloaden of kijk naar het instructiefilmpje via onderstaande snelkoppeling.